A Használtautó.hu értékesítési vezetője elmondása szerint az év elején tapasztalt visszaesést követően a vártnál is nagyobb forgalomnövekedést hozott a második negyedév a hazai használtautó piacon.

Alapvetően két fő tényező segítette a növekedést: Egyrészt a negyedévre vonatkozó használtautó import jelentősnek mondható, 11%-os növekedést tudott felmutatni, másrészt hazánkban az újautó értékesítések is körülbelül 25%-kal növekedtek.

Használtautó-index

A portál minden negyedévben leközli az úgynevezett használatuó-indexet, amely az aktuális piac állapotát indikálja. Az arányszám az aktuális időszakban értékesített használtautók összértékét viszonyítja az előző időszak értékéhez képest, 2016-tól pedig elmondhatjuk, hogy a hazai használtautó-forgalom körülbelül 90%-át lefedő információt szolgáltat.

De hogy pontosan ez mit is jelent számokban kifejezve? Az első fél évben behozott 73 500 személyautó 34%-kal több, mint az azonos időszakban forgalomba helyezett 54 800 gépjármű. Két évvel ezelőtti adatok szerint a használtautó-import mértéke még 55, esetleg 60%-kal haladta meg az újautókét, tehát elmondhatjuk, hogy a hazai járműpark cserélődésében egyre jelentősebb szerephez jut az új masinák vásárlása.

A hazai használtautó piac legkedveltebb márkái az alábbiak voltak: Opel, Suzuki, Volkswagen, Ford, Renault.